Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Origami Mobile

Γεια χαρά σας και καλή χρονιά σε όλους σας! Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει στον καθένα σας αυτό που ποθεί!

Η αποψινή μου ανάρτηση έχει σαν θέμα μια παλιά μου αγάπη, το origami.
Το origami το ανακάλυψα τυχαία, παρακολουθώντας ένα επεισόδιο των X-Files, στο οποίο ένα κοριτσάκι ήξερε να φτιάχνει ζωάκια από χαρτί και από αυτό οι δαιμόνιοι Molder και Scally ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για την μετεμψύχωση κάποιου τύπου που είχε ως hobby το origami. Παρακολουθώντας το επεισόδιο, το τι απέγιναν ο τύπος και το κοριτσάκι λίγο με ένοιαξε, με το origami όμως κόλλησα! Την επομένη κιόλας πήρα σβάρνα όλα τα βιβλιοπωλεία της Λευκωσίας για να βρω βιβλία σχετικά με το θέμα (τότε ακόμα το internet βρισκόταν σε νηπιακό στάδιο και για amazon ούτε λόγος). Ήταν σαν να έψαχνα ψύλλους στα άχυρα! Με τα πολλά όμως τα κατάφερα και βρήκα αυτά τα δύο βιβλιαράκια!

Ερχόμενη στην Αθήνα η παλιά αγάπη ξαναφούντωσε και έτσι πήρα και αυτό το βιβλίο (σήμερα βρίσκει κανείς βιβλία για origami σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία)
το οποίο εκτός από ζώα έχει και οδηγίες για διάφορα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

Από τότε κατά καιρούς με πιάνει η νοσταλγία και τότε τρέχω να αγοράσω όμορφα χαρτιά για να ξεκινήσω το δίπλωμα!!

Μία από τις αγαπημένες μου κατασκευές με origami είναι και αυτό το mobile.



Αποτελείται από 28 γερανούς (ένα από τα πιο παραδοσιακά σχέδια origami) περασμένους σπειροειδώς σε 8 νήματα.
Είναι πολύ εύκολο στην κατασκευή και για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:
28 χαρτιά της αρεσκείας σας, κομμένα σε τετράγωνα των 10x10 cm (τα παραδοσιακά origami φτιάχνονται αυστηρά από τετράγωνο χαρτί και δεν επιτρέπονται καθόλου κοψίματα ή κολλήματα του χαρτιού).
8 νήματα μήκους 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 και 135 cm και επιπλέον νήμα για την περιέλιξη της κυκλικής βάσης.
8 χάντρες.
Τελάρο κεντήματος ή ό,τι άλλο σε κυκλικό σχήμα έχετε και σας βολεύει για τη βάση.
Μία μεγάλη βελόνα.
Ψαλίδι.
Υπομονή!

Διπλώστε τους γερανούς όπως φαίνεται
εδώ ή εδώ.
Περιελίξτε το νήμα γύρω από το τελάρο κεντήματος μέχρι να το καλύψετε πλήρως.
Δέστε τα 8 νήματα συμμετρικά γύρω από το τελάρο ξεκινώντας από το πιο κοντό και καταλήγοντας στο πιο μακρύ. Φροντίστε ώστε το τελικό μήκος του νήματος να είναι το ζητούμενο (100 – 135 cm).
Περάστε το νήμα μέσα από τους γερανούς με τη βοήθεια μιας μεγάλης βελόνας ως εξής: 3 γερανούς στα πρώτα 4 νήματα και τέσσερις γερανούς στα υπόλοιπα 4 νήματα.
Δέστε στο τέλος κάθε νήματος από μια χάντρα.
Διευθετείστε τους γερανούς έτσι ώστε να σχηματίζουν μια έλικα.
Για το στήριγμα του mobile στον τοίχο δέστε από 3 έως 8 νήματα συμμετρικά γύρω από την κυκλική βάση και ενώστε τα μαζί στην κορυφή.
Το mobile σας είναι έτοιμο! Εκτός από όμορφο διακοσμητικό για το χώρο σας, αποτελεί και σύμβολο ειρήνης. Η ιστορία έχει ως εξής:

Μετά τη ρήψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945, περισσότεροι από 75000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ διάφορες μορφές καρκίνου εμφανίστηκαν, διεκδικώντας κι άλλες ζωές. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η Sadako Sasaki, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία το 1955. Ήταν δύο χρονών όταν η ατομική βόμβα εξερράγη και παρόλο που βρισκόταν μόνο ενάμιση μίλι μακριά από την έκρηξη, φαινομενικά δεν την επηρέασε καθόλου. Δέκα χρόνια μετά, ήταν τόσα τα παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία, που έγινε γνωστή ως «αρρώστια Α-βόμβας».
Ενώ η Sadako ήταν στο νοσοκομείο, ένας φίλος της δίπλωσε έναν παραδοσιακό γερανό origami και της τον χάρισε. Αυτό ήταν ένα άκρως συμβολικό δώρο καθώς ο γερανός, που θεωρείται ιερό πουλί στην Ιαπωνία, πιστεύεται ότι ζει για χίλια χρόνια και ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί ευχές. Όποιος διπλώσει 1000 γερανούς θα δει την ευχή του να πραγματοποιείται.
Η Sadako άρχισε να διπλώνει γερανούς με όποιο κομμάτι χαρτιού μπορούσε να βρει. Στην αρχή ευχόταν να γίνει καλά, αλλά καθώς η αρρώστια την εξασθενούσε, άρχισε να εύχεται παγκόσμια ειρήνη. Μέχρι να πεθάνει είχε κατορθώσει να διπλώσει 644 γερανούς. Οι φίλοι της δίπλωσαν τους υπόλοιπους. Αργότερα συγκρότησαν μια ομάδα και ξεκίνησαν να μαζεύουν χρήματα για την ανέγερση ενός μνημείου. Μαθητές από περισσότερα από 3000 σχολεία στην Ιαπωνία και από άλλες 9 χώρες έκαναν δωρεές και έτσι τρία χρόνια αργότερα, το 1958, εγκαινιάστηκε στο Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα το «μνημείο ειρήνης των παιδιών». Από τότε, κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου γιορτάζεται η ημέρα ειρήνης και άνθρωποι από όλο τον κόσμο στέλνουν χάρτινους γερανούς στο πάρκο. (Μετάφραση και φωτογραφία από το βιβλίο “Origami, The complete guide to the art of paper folding”, του Rick Beech).


Αν θέλετε να στείλετε κι εσείς το γερανό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε
εδώ.


27 σχόλια:

Dee Dee είπε...

Μονο καραβακια εκανα μικρη με χαρτι :):):)

Η ιστορια μου αρεσε πολυ. Μακαρι οι γερανοι να δωσουν καποιο μηνυμα σε ολους μας!

Καλημερα και καλη χρονια!!!

Margo είπε...

Eξαιρετική ανάρτηση και πολύ κατατοπιστική. Από καιρό ψάχνω οδηγίες για κατασκευές από χαρτί, δεν ήξερα για το Origami και βέβαια για την ιστορική αναφορά.
Πολύ πολύ ενδιαφέρον. Καλή σου μέρα.

olivetreegirl είπε...

Καλή χρονιά Dee Dee μου! Πράγματι, το μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη είναι περισσότερο από επίκαιρο αυτή την εποχή....

olivetreegirl είπε...

Margo μου, αν σου αρέσουν οι κατασκευές με χαρτί τότε το orιgami είναι για΄σένα. Στο δίκτυο υπάρχει άπειρη πληροφορία και πολλές δωρεάν οδηγίες. Έτσι κι ασχοληθείς λίγο μ'αυτό θα κολλήσεις, πίστεψέ με... Χαρτιά νά'χεις να διπλώνεις!

SofiaSidi Arts and Creations είπε...

Καταρχάς χαίρομαι πολύ που βρήκα το blog σου. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και στις σελίδες σου βρήκα πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Η ιστορία με τους γερανούς πολυ ενδιαφέρουσα και συγκινητική. Μακάρι να μπορούσαν οι γερανοί να φέρουν ειρήνη για όλους!

olivetreegirl είπε...

Σοφία μου καλωσόρισες από τα μέρη μας! Εύχομαι να τα λέμε συχνά από δω και μπρος! Πράγματι, μακάρι να μπορούσαν οι γερανοί να φέρουν ειρήνη, αν και φοβάμαι ότι κι αυτοί αδυνατούν πια μπροστά στους "ισχυρούς" αυτής της γης που κάνουν κουμάντο στις ζωές όλων μας...

Δημιουργία είπε...

Πάρα πολύ όμορφο χόμπι το Origami Mobile. Οι γερανοί που έχεις φτιάξει είναι φανταστικοί, μοιάζουν με μικρά πουλάκια που πετάνε και οι πληροφορίες που γράφεις για τους γερανούς είναι πολύ κατατοπιστικές. Να'σαι καλά!

πουαντερι είπε...

Πολυ μου αρεσε η αναρτηση σου και πρεπει να σου πω πως με εβαλες σε σκεψεις να αρχισω κι εγω το χομπυ αυτο, το μονο που φοβαμαι ειναι μηπως και μου κλεψει πολυ χρονο απο τις αγαπημενες μου βελονες.

Dorothy είπε...

Πολύ όμορφο το mobile σου, αλλά και η ιστορία της Sadako. Δεν την είχα ξανακούσει. Καλό Σαββατοκύριακο!

faraona είπε...

Mακαρι οι γερανοι να πάνε το μήνυμα σ ολη την γη!!!
Υπέροχα ολα!!!


φιλια

creationsbyeve είπε...

πολύ όμορφο το mobile σου!! Και καταπληκτική η ιστορία της Sadaco!!!

TinaA είπε...

Όπως κι εσύ ενδιαφέρθηκες στο σήριαλ περισσότερο για το origami παρά για την εξέλιξη της ιστορίας έτσι κι εγώ εκνευρίζω τον άντρα μου όταν σε κάποιο αγωνιώδες σημείο μιας ταινίας που παρακολουθούμε λέω πράγματα του τύπου "ρε συ, κοίτα τί ωραία που είναι βαμμένος ο τοίχος πίσω". To origmami το ανακάλυψα κι εγώ όταν άρχισα τις (ατελείωτες) βόλτες σε sites και blogs για χειροτεχνίες, δεν το έχω ψάξει ακόμη ιδιαίτερα. Το post σου ήταν πάρα πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον, και το mobile με τους γερανούς υπέροχο, μπορώ να το δείξω στο blog μου;

olivetreegirl είπε...

Δημιουργία μου, πράγματι μοιάζουν καταπληκτικά με μικρά πουλιά και μάλιστα όταν φυσάει και τα παρασέρνει ο αέρας, φαίνεται σαν να πετάνε!

olivetreegirl είπε...

Πουαντερί μου μην φοβάσαι, δεν παίρνει πολύ χρόνο, αρκεί να πάρεις λίγο το κολάι..Εξάλου ο έρωτας σου για τις βελόνες είναι τόσο μεγάλος (φαίνεται από τις δημουργίες σου), που τίποτα δεν τον απειλεί!

olivetreegirl είπε...

Dorothy κι εγώ την ιστορία δεν την ήξερα, παρόλο που είχα ασχοληθεί πολύ με το origami. Την πρωτοδιάβασα όταν αγόρασα το τρίτο βιβλίο της ανάρτησης. Καλό σαββατοκύριακο και σ'εσένα!

olivetreegirl είπε...

Φαραώνα μου μακάρι! Καλό σου σαββατοκύριακο!

olivetreegirl είπε...

Ευούλα μου σ'ευχαριστώ πολύ! Καλό σου βράδυ!!

olivetreegirl είπε...

Τίνα σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εγώ κάτι τέτοια του πετάω του δικού μου και τρελαίνεται! Πολύ ευχαρίστως να βάλεις το mobile στο blog σου, μεγάλη μου τιμή! Θα κάνει και διεθνή καριέρα!! Φιλιά!

Μαρία Δριμή είπε...

Πολύ όμορφη κατασκευή. Δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στο δωμάτιο. Η ιστορία του κοριτσιού είναι πολύ συγκινητική. Είναι απίστευτο από πόσο φαινομενικά ασήμαντα πράγματα μπορεί κανείς να πιαστεί και να στηριχτεί σε δύσκολες στιγμές...

George είπε...

Κοίτα τι θα με βάλεις να κάνω βραδιάτικα. Κακός μπελάς με βρήκε αλλά μου είναι αδύνατο να αντισταθώ.
Τους 1000 δεν υπάρχει περίπτωση να τους καταφέρω αλλά πέντε - έξι θα τους παλέψω.
Το μήνυμα εξαιρετικό!
Μακάρι.

Roadartist είπε...

Καταπληκτική ενασχόληση..
Μου φέρνει στο μυαλό μου κάτι μαγικό...Καλή χρονιά και από εμένα, υγεία και αγάπη σε σένα και στους δικούς σου ανθρώπους..

olivetreegirl είπε...

Maria Jose, πράγματι, η δύναμη του μυαλού είναι τεράστια και μπορεί να μας προσφέρει στήριγμα όταν όλες οι άλλες ελπίδες έχουν χαθεί...

George, καλή επιτυχία!! Όταν τους φτιάξεις βγάλε καμιά φωτό να τους δούμε!

olivetreegirl είπε...

Roadartist, αυτό που με συναρπάζει εμένα στο origami, είναι η μετατροπή μιας απλής, διδιάστατης επιφάνειας, σε μια περίπλοκη τρισδιάστατη, με την εφαρμογή μιας ακολουθίας διαδοχικών διπλωμάτων. Έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα για την άρριχτη σχέση μεταξύ origami και μαθηματικών, αλλά εγώ προτιμώ να το βλέπω όπως εσύ: μαγικό!

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΑΘΑ 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΕΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΦΙΛΑΚΙΑ OLIVE TREE GIRL

olivetreegirl είπε...

Α ρε Βάλια μου, τι γλυκά που είναι πάντα τα σχόλιά σου! Φιλιά!

Pan είπε...

Καλησπέρα!

Βλέπω φυλάττεις με θρησκευτικό - κυριολεκτικά - ζήλο τα μυστικά της τέχνης σου!!!

Μπράβο παιδί μου, θα γίνεις δισεκατομμυριούχος λίαν συντόμως.

Φρόντισε μόνο μην μας ξεχάσεις.

Όχι τίποτα άλλο, θα σου ξεριζώσω τρίχα τρίχα τα μαλλιά.

olivetreegirl είπε...

Τρίχα τρίχα, είσαι σίγουρος? Θα σου πάρει μια αιωνιότητα και μια μέρα! Αλλά μην ανησυχείς, δεν θα χρειαστεί να το κάνεις! Θα σου μιλάω και όταν γίνω πλούσια!